Layali Lubnan - Libanesiska nätter

4 portioner
Mannagrynsgröt - 4 personer (koka enligt anvisningen på paketet)
3 dl Vispgrädde
1 dl Osaltade pistagenötter (mortlade)
Koka gröten och lägg upp i skålar, låt den bli kall.
Vispa grädden och lägg över gröten och strö över nötterna.
Precis innan servering ringlar man över den underbart goda rosesyrupen!

Atayef

ATAYEF
Gör smeten innan du börjar med kaksmeten.
SMETEN:
5 Brödskivor (Vittbröd)
3 dl grädde
5 dl mjölk
3 matskedar socker
3 matskedar majsmjöl
3 matskedar Rose water (Rosvatten)
3 matskedar Blossom water (Blomvatten)
Dela brödet i små små bitar och lägg i en tefalkastrull, häll i grädden, mjölken, majsmjölet och sockret.
Sätt grytan på stekplattan och vispa tills det inte finns några spår av bröd alls kvar. stäng av plattan.
Häll i Rose och Blossom vattnet och vispa hårt, ta bort från plattan när det börjar bli hårt, som en smet.
Låt stå och svalna.
KAKORNA:
1 halvt paket jäst
5 dj vetemjöl
5 dl mjölk
2 matskedar Rose water
2 matskedar Blossom water
2 matskedar socker.
-Blanda ihop alla ingredienserna och se till så att det inte finns klumpar.
Låt den stå och jäsa en liten stund, men inte för mycket då blir det inge bra .
Stek dem på svag värme, på ena sidan bara (se bild)
Rulla sedan ihop dem och doppa dem i krossade pistagenötter.
ATAYEF
Gör smeten innan du börjar med kaksmeten.
SMETEN:
5 Brödskivor (Vittbröd)
3 dl grädde
5 dl mjölk
3 matskedar socker
3 matskedar majsmjöl
3 matskedar Rose water (Rosvatten)
3 matskedar Blossom water (Blomvatten)
Dela brödet i små små bitar och lägg i en tefalkastrull, häll i grädden, mjölken, majsmjölet och sockret.
Sätt grytan på stekplattan och vispa tills det inte finns några spår av bröd alls kvar. stäng av plattan.
Häll i Rose och Blossom vattnet och vispa hårt, ta bort från plattan när det börjar bli hårt, som en smet.
Låt stå och svalna.
KAKORNA:
1 halvt paket jäst
5 dj vetemjöl
5 dl mjölk
2 matskedar Rose water
2 matskedar Blossom water
2 matskedar socker.
-Blanda ihop alla ingredienserna och se till så att det inte finns klumpar.
Låt den stå och jäsa en liten stund, men inte för mycket då blir det inge bra .
Stek dem på svag värme, på ena sidan bara (se bild)
Rulla sedan ihop dem och doppa dem i krossade pistagenötter.

Kafta Bsoniye

500 g nötfärs
10 potatisar
1 finhackad gul lök
1 1/2 dl finhackad persilja
2 tsk "sjukryddor"
5 tomater
Salt och svartpeppar efter smak.
Såsen :
1 burk passerade tomater
2 dl vatten
salt
vitpeppar
svartpeppar
Efter smak.
Blanda köttfärsen med persiljan och löken, krydda.
Bred ut köttfärsen i en ungsform, så att den är platt och rätt så tunn. 2 cm ca.
Skiva tomaterna och lägg på så att det täcker all köttfärs.
Skiva och fritera potatisen så den är halvklar. Lägg sedan på över tomaterna så att det täcker tomaterna.
Blanda de passerade tomaterna med vatten, salt och svartpeppar - häll över formen och sätt i mitten av ugnen på 225 grader i ca 40 minuter.
500 g nötfärs
10 potatisar
1 finhackad gul lök
1 1/2 dl finhackad persilja
2 tsk "sjukryddor"
5 tomater
Salt och svartpeppar efter smak.
Såsen :
1 burk passerade tomater
2 dl vatten
salt
vitpeppar
svartpeppar
Efter smak.
Blanda köttfärsen med persiljan och löken, krydda.
Bred ut köttfärsen i en ungsform, så att den är platt och rätt så tunn. 2 cm ca.
Skiva tomaterna och lägg på så att det täcker all köttfärs.
Skiva och fritera potatisen så den är halvklar. Lägg sedan på över tomaterna så att det täcker tomaterna.
Blanda de passerade tomaterna med vatten, salt och svartpeppar - häll över formen och sätt i mitten av ugnen på 225 grader i ca 40 minuter.

Tabbuleh

Persilja
Tomater
Purjolök
Citron
Oljivolja
Salt
Bergol
Gör så här :
Rensa bort stjälkarna ifrån persiljan och skölj dem,  låt den sedan torka över en natt eller lägg den för att torka i nått tyg några timmar.
När dem har torkat så skär man dem i småsmåsmå bitar, och lägg i en skål.
Ta sedan purjolöken och dela den på längden c:a 1 cm styck och sedan på bredden i små små bitar.
Ta sedan tomaten och dela också den i små bitar.
blanda ner purjolöken tillsammans med persiljan och häll sedan i bergolen och tomaten och blanda bra.
Häll sedan i saften från citron (efter smak) och sedan olivolja (efter smak) och till sist salta efter smak.
Persilja
Tomater
Purjolök
Citron
Oljivolja
Salt
Bergol
Gör så här :
Rensa bort stjälkarna ifrån persiljan och skölj dem,  låt den sedan torka över en natt eller lägg den för att torka i nått tyg några timmar.
När dem har torkat så skär man dem i småsmåsmå bitar, och lägg i en skål.
Ta sedan purjolöken och dela den på längden c:a 1 cm styck och sedan på bredden i små små bitar.
Ta sedan tomaten och dela också den i små bitar.
blanda ner purjolöken tillsammans med persiljan och häll sedan i bergolen och tomaten och blanda bra.
Häll sedan i saften från citron (efter smak) och sedan olivolja (efter smak) och till sist salta efter smak.

Kärlek ♥

Chokladkaka med vitt choklad täcke.
300 g Mörk blockchoklad
150 g Smör, rumsvarmt
150 g Strösocker
5 Ägg
3/4 dl Vetemjöl
CHOKLADTÄCKET :
300 g Vit blockchoklad
1 nypa vaniljsocker
Sätt ugnen på 175 grader. Smält chokladen på lägsta värmen i torr kastrull eller i mikron. Ta bort den från värmen. Klicka ner smöret under omrörning. Rör sen ner sockret och låt smeten svalna.
Smöra och bröa en ungsform.
Rör ned äggulorna en i taget, sen mjölet. Rör bra. Vispa vitorna och vänd ned dem.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter. Låt den svalna i formen.
Undertiden kakan svalnar, smält den vita chokladen i ett vatten bad och ställ i kylen i ca 30 minuter.
Sedan brer du ut den vita chokladen över chokladkakan och lägger på bären. Ställ in i kylen i ca 1 timme
300 g Mörk blockchoklad
150 g Smör, rumsvarmt
150 g Strösocker
5 Ägg
3/4 dl Vetemjöl
CHOKLADTÄCKET :
300 g Vit blockchoklad
1 nypa vaniljsocker
Sätt ugnen på 175 grader. Smält chokladen på lägsta värmen i torr kastrull eller i mikron. Ta bort den från värmen. Klicka ner smöret under omrörning. Rör sen ner sockret och låt smeten svalna.
Smöra och bröa en ungsform.
Rör ned äggulorna en i taget, sen mjölet. Rör bra. Vispa vitorna och vänd ned dem.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter. Låt den svalna i formen.
Undertiden kakan svalnar, smält den vita chokladen i ett vatten bad och ställ i kylen i ca 30 minuter.
Sedan brer du ut den vita chokladen över chokladkakan och lägger på bären. Ställ in i kylen i ca 1 timme

Red noodles

4 kycklingfileér
2 röda paprikor
1 grön paprika
1 burk strimlade bambuskott
1 burk skivade vattenkastanjer
1 pkt Santa Maria THAILAND Wok Noodles
2 pkt Santa Maria THAILAND Wok Sauce (Red Hot Curry)
Stek kycklingen i en stekpanna tills dem är klara, låt stå tills det andra är klart.
Strimla paprikorna och stek dem i olja i en wok panna, tillsätt bambuskotten och kastanjerna, låt stekas i c:a 5 min med lock.
Häll i lite av nudlarna i taget och tillsätt vatten vid varje gång, nudlarna måste vara mjuka, men se till så att det inte blir som en gryta men en massa vatten.
Häll sedan i en påse av Wok sauce´n och blanda väl, häll i kycklingen och sedan den andra påsen Wok sauce.
4 kycklingfileér
2 röda paprikor
1 grön paprika
1 burk strimlade bambuskott
1 burk skivade vattenkastanjer
1 pkt Santa Maria THAILAND Wok Noodles
2 pkt Santa Maria THAILAND Wok Sauce (Red Hot Curry)
Stek kycklingen i en stekpanna tills dem är klara, låt stå tills det andra är klart.
Strimla paprikorna och stek dem i olja i en wok panna, tillsätt bambuskotten och kastanjerna, låt stekas i c:a 5 min med lock.
Häll i lite av nudlarna i taget och tillsätt vatten vid varje gång, nudlarna måste vara mjuka, men se till så att det inte blir som en gryta men en massa vatten.
Häll sedan i en påse av Wok sauce´n och blanda väl, häll i kycklingen och sedan den andra påsen Wok sauce.

Linsgryta med tacosmak

300 g Gröna linser
1 hel Rödlök
4 vitlöksklyftor , finhackade
1 burk Old el paso Thick ´n Chunky Salas sås.
Lite Taco krydda (old el Paso)
Salt
Olivolja
Koka upp linserna i c:a 20 minuter, häll av i durkslag och låt stå och svalna.
Värm upp oljan i en kastrull, häll i vitlöken och rödlöken, stek tills dem börjar bli lite bruna och mjuka.
Häll i resten av ingredienserna och tillsätt lite vatten .
Låt koka med lock på svag värme en stund.
300 g Gröna linser
1 hel Rödlök
4 vitlöksklyftor , finhackade
1 burk Old el paso Thick ´n Chunky Salas sås.
Lite Taco krydda (old el Paso)
Salt
Olivolja
Koka upp linserna i c:a 20 minuter, häll av i durkslag och låt stå och svalna.
Värm upp oljan i en kastrull, häll i vitlöken och rödlöken, stek tills dem börjar bli lite bruna och mjuka.
Häll i resten av ingredienserna och tillsätt lite vatten .
Låt koka med lock på svag värme en stund.

Röra

5 stycken vanliga varmkorvar
Broccoli
Potatismos
1 pkt matlagningagrädde
1 pkt keldas mild ostsås
Salt
Sätt ugnen på 225 grader.
Koka broccolin till den blir mjuk,
under tiden skär korven i smala slantbitar och koka dem sedan.
När korvarna är klara lägg dem på botten av en ungsform.
När broccolin är klar, häll ut vattnet och lägg broccolin över korvslantarna.
Koka upp vatten till potatismoset och häll i pulvret tills du känner att det blir bra.
Ta sedan en matsked och lägg upp moset fint runt kanterna i formen över korven och broccolin.
Häll på matlagningsgrädden i mitten av allt och sedan ostsåsen, granera i ugn tills moset har fått lite färg på toppen.
5 stycken vanliga varmkorvar
Broccoli
Potatismos
1 pkt matlagningagrädde
1 pkt keldas mild ostsås
Salt
Sätt ugnen på 225 grader.
Koka broccolin till den blir mjuk,
under tiden skär korven i smala slantbitar och koka dem sedan.
När korvarna är klara lägg dem på botten av en ungsform.
När broccolin är klar, häll ut vattnet och lägg broccolin över korvslantarna.
Koka upp vatten till potatismoset och häll i pulvret tills du känner att det blir bra.
Ta sedan en matsked och lägg upp moset fint runt kanterna i formen över korven och broccolin.
Häll på matlagningsgrädden i mitten av allt och sedan ostsåsen, granera i ugn tills moset har fått lite färg på toppen.

Fake Cheese Cake

8-12 bitar
20 Digestiverkex
75 g smör
Fyllning:
250 g  Kesella (ARLA)
1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3 äggulor
2 små danonino jordgubbssmak
Sätt ugnen på 175 grader.
Finkrossa kexen i en mixer.
Smält smöret och blanda det med kexkrosset.
Tryck ut kexsmeten i en 24 cm form (med avtagbar kant)
Ställ i mitten av ugnen i 10 minuter.
Fixa fyllningen undertiden.
Vispa ihop Kesella, socker, vanlijsocker, ägggulor och danonino till en jämn smet.
Häll över fyllningen när kakan är klar och ställ in i ugnen (LÄNGST NER) i ca 40 minuter.
Låt kallna i kylskåp i ca 30 minuter innan servering.
8-12 bitar
20 Digestiverkex
75 g smör
Fyllning:
250 g  Kesella
1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3 äggulor
2 små danonino jordgubbssmak
Sätt ugnen på 175 grader.
Finkrossa kexen i en mixer.
Smält smöret och blanda det med kexkrosset.
Tryck ut kexsmeten i en 24 cm form (med avtagbar kant)
Ställ i mitten av ugnen i 10 minuter.
Fixa fyllningen undertiden.
Vispa ihop Kesella, socker, vanlijsocker, ägggulor och danonino till en jämn smet.
Häll över fyllningen när kakan är klar och ställ in i ugnen (LÄNGST NER) i ca 40 minuter.
Låt kallna i kylskåp i ca 30 minuter innan servering.

Fatoush

1 halv gurka
4 tomater
3 dels salladshuvud
3-4 röbeter färska rosa
1 näve perslija
1 salladslök
1 morot
5 mintblad
1 halv citron
salt (efter smak)
2 msk olivolja
Skär alla grönsakerna i små bitar/kuber.
Hacka persiljan och mintbladen.
Blanda allting tillsammans.
Häll på olivolja, salta och häll över saften från citronen.
Det kan behövas lite mera citron eller olja men det får man själv välja hur man vill att det ska smaka.
1 halv gurka
4 tomater
3 dels salladshuvud
3-4 röbeter färska rosa
1 näve perslija
1 salladslök
1 morot
5 mintblad
1 halv citron
salt (efter smak)
2 msk olivolja
2 msk friterat bröd
Skär alla grönsakerna i små bitar/kuber.
Hacka persiljan och mintbladen.
Blanda allting tillsammans.
Häll på olivolja, salta och häll över saften från citronen.
Det kan behövas lite mera citron eller olja men det får man själv välja hur man vill att det ska smaka.

Namora

1 pkt mannagryn, 500 gram
2 dl socker
1 ½  tesked bakpulver
1 ½  matsked flytande smör, "jag använder milda"
4 matskedar Naturell Youghurt 3%
2 dl mjölk, (ljummen)
2 matskedar Tahina :
6 dl sirap
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER
Blanda alla ingredienserna i en bunke - Noga!
Mät upp och smörja in formen med Tahira så här :
Häll i "degen" och (platta) till det så här :
Sätt in formen i ugnen och sänk till 200 grader.
När du ser att det har börjat "torka" c:a 20 minuter, så tar du ut formen och delar kakan i fyrkanter så här :
Sätt sedan i den igen, och låt stå i c:a 15 till 25 minuter beroende på ugn, eller så tar du ut den när du ser att den har börjat få en fin brun färg och det finns små sprickor lite här och där.
Häll sedan på sirapen, och låt stå i nån timme. (Jag ställer alltid min på
1 pkt mannagryn, 500 gram
2 dl socker
1 ½  tesked bakpulver
1 ½  matsked flytande smör
4 matskedar Naturell Youghurt 3%
2 dl mjölk, (ljummen)
2 matskedar Tahina :
6 dl sirap
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER
Blanda alla ingredienserna i en bunke - Noga!
Mät upp och smörja in formen med Tahira så här :
Häll i "degen" och (platta) till det så här :
Sätt in formen i ugnen och sänk till 200 grader.
När du ser att det har börjat "torka" c:a 20 minuter, så tar du ut formen och delar kakan i fyrkanter så här :
Sätt sedan i den igen, och låt stå i c:a 15 till 25 minuter beroende på ugn, eller så tar du ut den när du ser att den har börjat få en fin brun färg och det finns små sprickor lite här och där.
Häll sedan på sirapen, och låt stå i nån timme.

Tagligatelle

kycklingfilé
500 g räkor
1 purjolök skuren
4 hackade vitlöksklyftor
2 pkt matlagningsgrädde
några droppar fish sause
salt
vitpeppar
svartpeppar
tagligatelle
koka spagettin enligt anvisningar, häll i salt och ev lite olivolja.
Skär kycklingen i bitar, stek den i olja och låt stå och svalna lite.
Stek vitlöken och purjolöken tillsammans i en stekpanna med lite olja, häll i kycklingen och sedan räkorna.
Låt stekas en liten stund, häll på matlagningsgrädden, salta, peppra och häll i fish såsen och blanda.
2 kycklingfilé
500 g räkor
1 purjolök skuren
4 hackade vitlöksklyftor
2 pkt matlagningsgrädde
några droppar fish sause
salt
vitpeppar
svartpeppar
tagligatelle
koka spagettin enligt anvisningar, häll i salt och ev lite olivolja.
Skär kycklingen i bitar, stek den i olja och låt stå och svalna lite.
Stek vitlöken och purjolöken tillsammans i en stekpanna med lite olja, häll i kycklingen och sedan räkorna.
Låt stekas en liten stund, häll på matlagningsgrädden, salta, peppra och häll i fish såsen och blanda.

Fyllda vindruvsblad - Wara2 3einab

1 paket inlagda vindruvsblad eller en burk med inlagda vindruvsblad.
Lök
Tomat
Persilja
Citron
Olivolja
Salt
Koka upp bladen tills dem blir mjuka (känn med nageln) och låt dem svalna och torka.
Hacka lök, tomat och persilja i små små bitar.
Lägg upp bladen på en bricka.
Blanda ner ris tillsammans med grönsakerna och häll på citron, olivolja och salt efter smak.
Ta sedan ett blad i taget och lägg upp en lagom liten mängd på bladet, vik sedan ihop som en enciladas så att det är stängt på alla kanter för att inget ska trilla ur.
Lägg upp dem fint i en kastrull, kastrullen ska GÄRNA vara täckt på hela botten med vitkålsblad.
Häll på vatten tills det täcker upp.
Koka sedan upp "rullarna" på högsta värme med en tallrik och sedan ett lock.
När det börjar koka skruva ner till 2/3.
1 paket inlagda vindruvsblad eller en burk med inlagda vindruvsblad.
Lök
Tomat
Persilja
Citron
Olivolja
Salt
Koka upp bladen tills dem blir mjuka (känn med nageln) och låt dem svalna och torka.
Hacka lök, tomat och persilja i små små bitar.
Lägg upp bladen på en bricka.
Blanda ner ris tillsammans med grönsakerna och häll på citron, olivolja och salt efter smak.
Ta sedan ett blad i taget och lägg upp en lagom liten mängd på bladet, vik sedan ihop som en enciladas så att det är stängt på alla kanter för att inget ska trilla ur.
Lägg upp dem fint i en kastrull.
Häll på vatten tills det täcker upp.
Koka sedan upp "rullarna" på högsta värme med en tallrik och sedan ett lock.
När det börjar koka skruva ner till 2/3.
MAN KAN HA STEK I BOTTEN AV GRYTAN, BARA LÄGG I DEM RÅA INNAN DU LÄGGER PÅ DOLMARNA.

Annorlunda kyckling gryta

4 kycklingfiléer
1/2 purjolök
1 tsk curry
salt
olja
1 maggi
3 dl vatten
2-3 msk mango chutney
2 d creme fraiche
1 dl grädde
soja
2 avocado, skurna i bitar
Skär kycklingen i små bitar och stek dem. Strimla purjo och låt den stekas med. krydda över curry och salta. Tillsätt vatten, maggi och chutney. Låt puttra en stund och tillsätt sedan creme fraiche och grädde. Smaka av med en skvätt soja. Rör ner avocadon, eller ha den sidan om.
4 kycklingfiléer
1/2 purjolök
1 tsk curry
salt
olja
1 maggi
3 dl vatten
2-3 msk mango chutney
2 d creme fraiche
1 dl grädde
soja
2 avocado, skurna i bitar
Skär kycklingen i små bitar och stek dem. Strimla purjo och låt den stekas med. krydda över curry och salta. Tillsätt vatten, maggi och chutney. Låt puttra en stund och tillsätt sedan creme fraiche och grädde. Smaka av med en skvätt soja. Rör ner avocadon, eller ha den sidan om.

CherryCake

CHERRYCAKE
8 dl körsbär
4 msk honung
3 tsk kanel
6 dl mjöl
1 tsk bakpulver
4 dl socker
6 ägg
2 dl flytande smör
Sätt ugnen på 175 grader.
Kärna ur körsbären, stek dem i lite smör och kanelen, rör i honungen. ställ åt sidan.
Blanda mjöl och bakpulver i en skål.
Vispa ihop socker och ägg i en skål.
Häll över mjölblandningen i ägg och socker blandningen och rör i smälta smöret och vispa till fin smet.
Häll upp i smörad eller bröad form och häll sedan över körsbären och grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter.
8 dl körsbär
4 msk honung
3 tsk kanel
6 dl mjöl
1 tsk bakpulver
4 dl socker
6 ägg
2 dl flytande smör
Sätt ugnen på 175 grader.
Kärna ur körsbären, stek dem i lite smör och kanelen, rör i honungen. ställ åt sidan.
Blanda mjöl och bakpulver i en skål.
Vispa ihop socker och ägg i en skål.
Häll över mjölblandningen i ägg och socker blandningen och rör i smälta smöret och vispa till fin smet.
Häll upp i smörad eller bröad form och häll sedan över körsbären och grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter.

Fiskgratäng med Bechamelsås

FISKGRATÄNG BECHAMELSÅS
Bechamelsås :
-
100 g smör
2 dl mjöl
10 dl mjölk
Gör så här :
-
Smält smöret i en kastrull och häll sedan på mjölet, rör om tills det blir en tjock massa och häll i mjölken, blanda hela tiden annars bränns det. Blanda till det är tjockt. Salta, svart&vit peppra och ställ åt sidan.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
1000 gram fisk (jag använde Alaska pollok)
2 pkt hackad spenat (för minde spenat 1 pkt)
1 dl små skalade räkor
10 potatisar
-
Gör så här :
-
Skala och skär potatisen i "pengaform", fritera dem sedan tills dem blivit lite bruna på kanterna. Låt stå och rinna av på en bit papper.
Stek spenaten i smör och salta.
När den är klar alltså en "spenatröra" så bred ut den i en ugnsform.
Stek fisken i olja i samma panna som spenaten och gör så fisken blir i små bitar. SALTA!
Häll sedan fisken över spenaten, låt stå.
Strö över räkorna, potatisen och häll på såsen jämt över allting.
Ställ in i ugnen i ca 15 minuter.
Bechamelsås
100 g smör
2 dl mjöl
10 dl mjölk
Gör så här
Smält smöret i en kastrull och häll sedan på mjölet, rör om tills det blir en tjock massa och häll i mjölken, blanda hela tiden annars bränns det. Blanda till det är tjockt. Salta, svart&vit peppra och ställ åt sidan.
1000 gram torskfile
1 pkt hackad spenat
1 dl små skalade räkor
10 potatisar
Skala och skär potatisen i "pengaform", fritera dem sedan tills dem blivit lite bruna på kanterna. Låt stå och rinna av på en bit papper.
Stek spenaten i smör och salta.
När den är klar alltså en "spenatröra" så bred ut den i en ugnsform.
Stek fisken i olja i samma panna som spenaten och gör så fisken blir i små bitar. SALTA!
Häll sedan fisken över spenaten, låt stå.
Strö över räkorna, potatisen och häll på såsen jämt över allting.
Ställ in i ugnen i ca 15 minuter.

Crabsticks i en pastasallad

4 tomater
1 röd paprika
1 grön paprika
1 gul paprika
3 dels salladshuvud
1 burk majs
4 dl makaroner
1 pkt crabsticks
1 citron
4 msk majonäse
Vitpeppar (efter smak)
Salt (efter smak)
1 msk senap
1 msk ketchup
Koka makaronerna, ställ åt sidan.
Skär alla grönsakerna i lagom stora kuber, samma med crabsticksen.
Blanda allting tillsammans i en skål, häll i makaronerna, blanda.
Häll på ketchupen, senapen, majonäsen och salta och vitpeppra.
Häll över citronen och blanda mycket bra.
4 tomater
1 röd paprika
1 grön paprika
1 gul paprika
3 dels salladshuvud
1 burk majs
4 dl makaroner
1 pkt crabsticks
1 citron
4 msk majonäse
Vitpeppar (efter smak)
Salt (efter smak)
1 msk senap
1 msk ketchup
Koka makaronerna, ställ åt sidan.
Skär alla grönsakerna i lagom stora kuber, samma med crabsticksen.
Blanda allting tillsammans i en skål, häll i makaronerna, blanda.
Häll på ketchupen, senapen, majonäsen och salta och vitpeppra.
Häll över citronen och blanda mycket bra.

Linssoppa

2 dl hackade röda linser
1 msk ris
1 kycklingbuljong
1 tsk (eller mer) rostad lök
5 dl vatten
1 nypa salt
Mät upp linserna och riset och häll i en kastrull.
Häll på vattnet, och ha på högsta värme tills det kokar, sänk värmen med hälften och lägg i buljongen, saltet och den rostade löken.
Låt stå och små puttra i ca 1 timme.
2 dl röda linser
1 msk ris
1 kycklingbuljong
1 tsk rostad lök
5 dl vatten
1 nypa salt
Mät upp linserna och riset och häll i en kastrull.
Häll på vattnet, och ha på högsta värme tills det kokar, sänk värmen med hälften och lägg i buljongen, saltet och den rostade löken.
Låt stå och små puttra i ca 1 timme.

Kycklinglåda

5 kycklinglår
2 kycklingfiléer
10 potatisar
2 gula lökar
1 burk krossade tomater
4 vitlöksklyftor
Lite vatten
Salt
Valfria kryddor
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala och skär potatisen på längden.
Hacka vitlöken, skär löken på tvären i normal tjocka bitar/längder.
Lägg upp Kycklingbenen och kycklingfiléen i en ungssäker form (Jag använder mig av tefal), Häll på lite olja och strö över vitlköen och krydda sedan efter egen smak och ställ sedan in i mitten av ugnen och låt stå i 30/40 min, tills kycklingen är klar helt igenom.
Fritera potatisen i matolja, och ta upp potatisen när den har börjat bli lite brun på kanterna.
Lägg upp mycket hushållspapper på en tallrik och häll på potatisen så att oljan kan rinna av.
Ta ut kycklingen och lägg på potatisen, löken och häll på de krossade tomaterna och lite vatten, ställ in längst ner och låt stå tills löken börjat få lite färg.
5 kycklinglår
2 kycklingfiléer
10 potatisar
2 gula lökar
1 burk krossade tomater
4 vitlöksklyftor
Lite vatten
Salt
Valfria kryddor
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala och skär potatisen på längden.
Hacka vitlöken, skär löken på tvären i normal tjocka bitar/längder.
Lägg upp Kycklingbenen och kycklingfiléen i en ungssäker form, Häll på lite olja och strö över vitlöken och krydda sedan efter egen smak och ställ sedan in i mitten av ugnen och låt stå i 30/40 min, tills kycklingen är klar helt igenom.
Fritera potatisen i matolja, och ta upp potatisen när den har börjat bli lite brun på kanterna.
Lägg upp mycket hushållspapper på en tallrik och lägg på potatisen så att oljan kan rinna av.
Ta ut kycklingen och lägg på potatisen, löken och häll på de krossade tomaterna och lite vatten, ställ in längst ner och låt stå tills löken börjat få lite färg.

Thai

2 stora kycklingfileér
1 Röd paprika
1 Grön paprika
1 Burk bambu skott
Mini majs
1 Burk vattenkastanjer
2 Burkar kokosmjölk
Red Curry paste
Salt
Ris
Koka upp riset med 2 stycken kycklingbuljoner (Maggi) och salt
Tina och skär upp kycklingfiléen i små tärningar, stek i stekgärn med matolja.
Skär upp Paprikorna i smala strimlor, och stek i wokpanna tillsammans med majsen och skotten tills dem blir lagom mjuka, häll sedan ner den färdig stekta kycklingen tillsammans med grönsakerna.
Tillsätt kokosmjölken och en matsked curry pasta och lite salt samt lite lite vatten. Låt koka upp.
2 stora kycklingfileér
1 Röd paprika
1 Grön paprika
1 Burk bambu skott
Mini majs
1 Burk vattenkastanjer
2 Burkar kokosmjölk
Red Curry paste
Salt
Ris
Koka upp riset med 2 stycken kycklingbuljonger och salt
Skär upp kycklingfiléen i små tärningar, stek i stekpanna med matolja.
Skär upp Paprikorna i smala strimlor, och stek i wokpanna tillsammans med majsen och bambuskotten tills dem blir lagom mjuka, häll sedan ner den färdig stekta kycklingen tillsammans med grönsakerna.
Tillsätt kokosmjölken och en matsked curry pasta och lite salt samt lite lite vatten. Låt koka upp.

Kyckling- Curry gryta

1 kilo kycklingfile
1 burk majs
1 stor lök
Curry (efter smak)
Soya (efter smak)
3dl vspgrädde
salt
ris
Koka riset.
Skär kycklingen i små bitar.
Stek dem i stekpanna tillsammans med olja tills dem är helt klara.
Bryn lök, majs och curry i en annan gryta, tillsätt lite vatten tills löken blir mjuk.
Häll över kycklingen i lökgrytan. och häll på grädden, salta.
Tillsätt curry och soya efter smak.
Låt grytan stå och puttra i ca 15 minuter på svag värme.
1 kilo kycklingfile
1 burk majs
1 stor lök
Currykrydda, en halv burk.
Soya (efter smak)
3dl vspgrädde
salt
ris
Koka riset.
Skär kycklingen i små bitar.
Stek dem i stekpanna tillsammans med olja tills dem är helt klara.
Bryn lök, majs och curry i en annan gryta, tillsätt lite vatten tills löken blir mjuk.
Häll över kycklingen i lökgrytan. och häll på grädden, salta.
Tillsätt curry och soya efter smak.
Låt grytan stå och puttra i ca 15 minuter på svag värme.

Vaniljpudding med Gelé

Till ca 4 glas/skålar.
Puddingen :
5 dl Vispgrädde
1 1/2 tsk Vaniljsocker
1 påse Dr oetker´s Snabbgelatinmix
Gelen :
Jag köpte nån färdiggele mix som jag blandade med vatten och sen var det klart.
Vispa ihop allting i en kastrull på högsta värme, vispa hela tiden och låt koka en liten stund, rör om igen och häll upp i serveringsskålarna / glas.
Häll sedan på gelen och låt rinna ner till botten, och ställ in i kylen i ca 2 timmar

Friterad blomkål - Arnabit

Frusen blomkål
Salt
Citron
Fritera blomkålen, lägg över den på ett fat med papper och låt pappret suga upp oljan.
Salta, häll över citron och ät med bröd.
Blomkål
Salt
Citron
Fritera blomkålen, lägg över den på ett fat med papper och låt pappret suga upp oljan.
Salta, häll över citron och ät med bröd.

Rissoppa med grön curry

2 stora kycklingfileér
2 koppar ris
2 små röda paprikor, eller en stor.
1 burk organic cocoamilk
1 burk ICA asia färdig grytbas Green curry och bambuskott
salt
olja
Koka riset vanligt
Skär kycklingen och stek den i olja i en stekpanna, salta.
När det är klar, ställ på sidan.
Ta fram en wokpanna och stek paprikan i olja. (Strimla den först)
Häll sedan i kycklingen.
Häll i den färdiga grytbasen och blanda runt.
Häll i den abdra burken med kokosmjölk, låt stå på svag värme.
Lägg upp riset i en djup tallrik, häll på med "soppan" häll på mycket sås så att det blir en soppa, riset ska knappt synas.
2 stora kycklingfileér
1 kopp ris
2 små röda paprikor
1 burk organic cocoamilk
1 burk ICA asia färdig grytbas Green curry och bambuskott
salt
olja
5 dl Vatten
Koka riset vanligt
Skär kycklingen och stek den i olja i en stekpanna, salta.
När det är klar, ställ på sidan.
Ta fram en wokpanna och stek paprikan i olja. (Strimla den först)
Häll sedan i kycklingen.
Häll i den färdiga grytbasen och blanda runt.
Häll i kokosmjölk och vatten, låt stå på svag värme.
Lägg upp riset i en djup tallrik, häll soppa över.

Lontoc

20 stora räkor (Skalade)
5 stora champinjoner
1 röd och en gul paprika
2 tomater
1 lök
1 stark chilifrukt (grön)
Kinesisk soya (c:a 2 matskedar)
3 pkt nudlar
pytte pytte lite Habanerokrydda
Salt
1 matsked pepparrot på tub
Så här gör du:
Skär och blanda alla grönsakerna tillsammans med räkorna i en wokgryta/stekpanna, häll på olja och stek på hög värme.
Salta och häll i soyan och habaneron.
Sedan lägger du i pepparroten och blandar noga.
Låt stå på svag värme medans du kokar upp nudlarna i en gryta.
20 stora räkor (Skalade)
5 stora champinjoner
1 röd och en gul paprika
2 tomater
1 lök
1 stark chilifrukt (grön)
Kinesisk soya (c:a 2 matskedar)
3 pkt nudlar
lite Habanerokrydda
Salt
1 matsked pepparrot på tub
Så här gör du:
Skär och blanda alla grönsakerna tillsammans i en wokgryta/stekpanna, häll på olja och stek på hög värme.
Salta och häll i soyan och habaneron.
Sedan lägger du i pepparroten och blandar noga.
Låt stå på svag värme medans du kokar upp nudlarna i en gryta.
Tillsätt räkorna precis innan du tar bort från plattan.
Annars blir dem sega.

Bönor och dill

1 Paket frusna GRÖNA Limabönor (upptinade)
300 g Grytbitar (Nöt,Lamm vad du vill)
1 dl Dill
1 Gul lök
Salt
4 dl Ris
6 dl Vatten
Koka köttet i ca 1 timme. Salta.
Hacka löken i små bitar och stek den tills den blir mjuk, stek sedan köttet tillsammans med löken tills köttet blir LITE brunt.
Häll i bönorna och stek i ca 15 minuter.
Häll i dillen, riset och vattnet och salt och koka på högsta värme tills det börjar koka, sänk till halva värmen och koka med lock tills riset är klart.
1 Paket GRÖNA Limabönor
300 g Grytbitar
1 dl Dill
1 Gul lök
Salt
4 dl Ris
6 dl Vatten
Koka köttet i ca 1 timme. Salta.
Hacka löken i små bitar och stek den tills den blir mjuk, stek sedan köttet tillsammans med löken tills köttet blir LITE brunt.
Häll i bönorna och stek i ca 15 minuter.
Häll i dillen, riset och vattnet och salt och koka på högsta värme tills det börjar koka, sänk till halva värmen och koka med lock tills riset är klart.

Kosa

15 Små och raka Zuccini
500 gram köttfärs
2 grönsaks buljonger
2 koppar Ris
Salt
Svartpeppar
Kummin
2 burkar Passerade tomater
Skölj och gräp ur zuccinin med en ÄPPELPIPA.
Stek upp köttfärsen i en gryta tillsammans med olja och buljongerna + salt och peppar och LITE kummin.
När färsen är klar så häller du i riset och sedan vattnet så att det täcker upp allting och låt koka till riset är klart.
Fyll sedan zuccininarna med risblandningen och stoppa något i toppen så att fyllningen inte "trillar" ut.
Lägg dem sedan i en gryta och häll på vatten och de passerade tomaterna och kåt koka i c:a 1 timme eller tills du känner att zuccininarna är klara.
15 Små och raka Zuccini
500 gram köttfärs
2 grönsaks buljonger
2 koppar Ris
Salt
Svartpeppar
Kummin
2 burkar Passerade tomater
Skölj och gräp ur zuccinin.
Stek upp köttfärsen i en gryta tillsammans med olja och buljongerna + salt och peppar och LITE kummin.
När färsen är klar så häller du i riset och sedan vattnet så att det täcker upp allting och låt koka till riset är klart.
Fyll sedan zuccininarna med risblandningen och stoppa något i toppen så att fyllningen inte "trillar" ut.
Lägg dem sedan i en gryta och häll på vatten och de passerade tomaterna och kåt koka i c:a 1 timme eller tills du känner att zuccininarna är klara.

Lubijeh

1 påse harricoverts
150 gram grytbitar
2 pkt passerade tomater
salt
malen färskt koriander, "kosbara" och pressad vitlök
Stek grytbitarna i olja i en stor gryta.
Häll i lubijeh efter ungefär 10 minuter, låt stekas tillsammans i oljan i c:a 20 minuter, rör om hela tiden och håll mycket koll eftersom det bränns väldigt lätt. Stek på svag värme, om det högsta är 12 så stek på 8, och om det högsta är 6 så stek på 4:an.
Häll sedan i dem passerade tomaterna ocj lite vatten låt koka 15/20 minuter.
Häll på rikligt med salt, och i med korianderna och vitlöken, krydda lite som
1 påse harricoverts
150 gram grytbitar
2 pkt passerade tomater
salt
malen färskt koriander, "kosbara" och pressad vitlök
Stek grytbitarna i olja i en stor gryta.
Häll i lubijeh efter ungefär 10 minuter, låt stekas tillsammans i oljan i c:a 20 minuter, rör om hela tiden och håll mycket koll eftersom det bränns väldigt lätt. Stek på svag värme.
Häll sedan i dem passerade tomaterna och lite vatten låt koka 15/20 minuter.
Häll på rikligt med salt, och i med koriandern och vitlöken.
Häll över citron vid servering.

Tetbia

1 hel kyckling
2 koppar ris
1 halv gul lök
50/75 gram köttfärs (c:a)
1 näve Cashewnötter, 1 näve skalade Mandlar och 1 näve Pinjenötter
1 matsked med blandning av malen vitpeppar,svartpeppar,kardemumma och kanel.

Ta ut kycklingen kvällen innan och låt tina över natten.
Lägg alla nötterna var för sig i olika skålar med kallt vatten och låt stå till andvändning.
Separera lår och vingar från den hela kycklingen och låt allt koka upp i en gryta till den är klar.

Hacka lök i små små bitar och lägg i en stor gryta tillsammans med den upptinade köttfärsen och stek på svag värme i olja tills den är klar och löken är mjuk.

Stek Cashewnötterna i en stekpanna med olja tills dem blir halv bruna, häll sedan dem i en skål och stek därefter mandlarna och pinjenötterna var för sig. blanda nötterna tillsammans i en skål.

När köttfärsen är klar så se till att det inte finns några stora bitar kött kvar bland färsen, häll sedan i riset och låt allt stekas en liten stund, häll på vattnet och kryddorna och låt koka tills riset är klart.

(Andvänd gärna vattnet som kycklingen har kokats i)

Håll upp riset på en stor tallrik och dela sedan kycklingen i lagom stora bitar och lägg ovanpå riset, dekorera sedan med nötterna hur du vill, eller blanda i nötterna med riset innan du lägger upp på tallrik.

RSS 2.0